Fanny Klüft Selection

Fanny Klüft Selection - vad är det?
När jag startade mitt företag 19 år gammal ville jag att det skulle heta TOP SELECTION. Nu var det tydligen redan taget av mtv...så det fick kort och gott bli Fanny Klüft Selection :-) mitt eget lilla företag som jag tänkte frälsa hela världen med...







Tips för att få en roligare vardag

Det här är lika roligt varje gång. Jag skrattar så jag trillar av stolen med tårar som sprutar och kramp i magen. Tack Lena för att du skickade den till mig och gav magen ett träningspass och förlängde livet med säkert tio år!

Tips på att få en roligare vardag
1. Vid lunch, sitt i din parkerade bil med solglasögonen på. Peka på förbipasserande bilar med en hårtork. Se om de saktar in.
2. Sök dig själv via växeln. Försök INTE förställa din röst.
3. När någon ber dig om hjälp, Säg: jag delegerar!
4. Varje gång någon ber dig att göra något, fråga om de vill ha pommes frites till det?
5.  Ställ sophinken på skrivbordet med en lapp med texten: Inkorg
7. Häll koffeinfritt kaffe i kaffeautomaten i tre veckor. När alla har kommit över sitt koffeinberoende, byt till espresso.
8. I minnesfältet på alla dina inbetalda räkningar skriv: För sexuella tjänster.
9. Avsluta alla dina meningar med: "I enlighet med profetian."
10. Använd inte punkt
11. Så ofta som möjligt: hoppa istället för gå.
12. Fråga folk vilket kön de tillhör. Skratta hysteriskt när de har svarat.
13. Specificera att din drive-in order är för att "ta med".
14. Sjung med på Operan
15. Gå på poesiafton och fråga varför dikten saknar rytm.
16. Häng myggnät runt ditt skrivbord. Spela band med djungelljud hela dagarna.
17. Fem dagar i förväg talar du om för dina vänner att du inte kan komma på deras fest för att du har huvudvärk.
18. Be dina arbetskamrater tilltala dig med ditt Gladiatorsnamn, Rock Hard, eller varför inte Snöret......
19. När pengarna kommer ut ur bankomaten, skrik "Jag vann! Jag vann! Tredje gången denna vecka!!!"

Ha ha ha ha jag kan inte sluta skratta!!!
Skriv i kommentater vilken variant du valde för att förgylla din dag och vad reaktioen blev. :-D

Barn och rörelser

Barnen behöver liksom vuxna röra på sig. De har ett naturligt "spring i benen" som gör att de har svårt att sitta still. Förutom att de får en konditionseffekt och alla de fördelarna (Positiva effekter av träning ) bidrar rörelserna till att;

- Barnen sover bättre på natten.
- Barnen får ett jämnare humör.
- Barnen får en större aptit.
- Om barnen är ute mycket när de rör på sig får de färre infektioner.
- Barnens koncentrationsförmåga ökar.
- Barnens skelett blir starkare och en bra benbank byggs upp till ev. kommande benskörhet i äldre ålder.

Mycket aktivitet och rörelser under barn- och ungdomsåren är en viktig faktor för att undvika övervikt både som barn och senare i vuxen ålder. Aktiva barn får lättare att balansera energi in och energi ut dvs. hur mycket mat de äter och hur mycket energi som de gör av med. Eftersom barnen gör av med energi när de rör på sig ökar deras aptit att äta. Om vi vuxna serverar bra måltider bidrar aptiten med att barnen lättare får i sig näringsrik mat.

Motivationen på topp?

Sommaren kommer med stormsteg och motivationen till träning är större än i vanliga fall. Hur kommer det sig att du känner en sådan stor lust till förändring just nu? Vad är det som får dig att genomföra de aktiviteter du föresatt dig?
Skriv ner varför! Vad är din känsla, hur känns det och varför? Vad är nyckeln till målet? Hur kommer du känna när du är där?
När du skriver ner dina tankar ska du försöka beskriva din känsla så målande som möjligt. När motivationen börjar tryta kan din lapp tankar vara ett bra knep att ta till.
För du kommer att sättas på prov. Det kommer en dag då du känner dig helt slut och inte minns varför du skulle välja något annat än tv-soffan. Du ställer dig frågan, vill jag verkligen det här? Vad är mitt mål? Är det viktigt för mig?
Ta fram din lapp när allt känns hopplöst. Vad var det du kände? Kan du försätta dig i samma känsla nu som du kände då? Kan det ge dig kraft att kämpa mot ditt mål?
Motivera dig till att ge dig ut i tjugo minuter, väl ute blir det säkert fler minuter och kom ihåg känslan efter träning - du känner sig som en kung!

Ge dina muskler en omgång med olika simsätt

Olika muskelgrupper engageras i olika simtekniker. För att variera din träningen kan du testa på nya tekniker och ge dina muskler nya utmaningar.

Att simma fjärilsim är ett bra sätt att ge magmusklerna en omgång, samtidigt tränas axlar, bröst, rygg och skinkor.
Med bröstsim tränar du övre delen av bröstet och ryggen, överarmarna samt utsidan och insidan av låren. Vid crawl får du bra träning för bröst, rygg, armar, höfter och lår.

När jag började simma på morgonen simmade jag det berömda svansimmet eller vill-inte- bli-blöt-i-håret-simning. Om du inte hade ont i nacken tidigare får du det garanterat av detta simsätt.
Det jag också lade märke till var att alla hurtiga pensionärer i Mörbybadet simmade förbi mig! Hur är det möjligt? JAG som fyller trettio varje år kan l inte bli omsimmad av ett gäng hurtbullar på sjuttiofem?! Förvisso kom jag inte så lång med mina simmärken när jag var liten...simma en sträcka under vattnet med en hand på näsan? Det blir en sträcka men inte rakt utan en i en cirkel. Det var tydligen inte godkänt. Detta har jag dock övar upp när jag i vuxen ålder tog PAVI dykcert. Näsan får numera vara helt i fred när jag befinner mig under vattnet. :-S
Jag har nu slutat med svansim och skaffat mig ett par simglasögonen och börjat simma med huvudet under vattnet på varje simtag. Hur går det för pensionärerna nu tror ni? De har inte en chans :-D he he he (men om de läser detta får jag mig nog en omgång nästa gång jag hoppar i plurret...)

Svan, fjäril, bröst eller crawl - vilket simsätt väljer du?

Har du kul?

En stark bidragande orsak till att vi når mål vi satt upp är att vi tycker det är roligt på vägen. För att nå mål med träning är det viktigt att du finner en form som passar dig, inte det som passar din granne eller någon annan hurtig person i din närhet - du ska tycka att det är roligt och meningsfullt. Handen på hjärtat - har du kul?

Simning - träning i världsklass

Simning är en effektiv konditionsträning i klass med löpningen. Du får även perfekt styrketräning då varje rörelse ger motstånd i vattnet. De flesta musklerna engageras i kroppen och simning är en motionsform du kan ägna dig åt hela livet och anpassa till den nivån du ligger på. Eftersom vattnet bär kroppen får du inga onödiga påfrestande belastningar vilket ger en låg skaderisk men även ger möjlighet till fortsatt aktivitet vid exempelvis en skada.

För att få ut det mesta av din konditionsträning kan du ägnar mesta tiden åt den simteknik du kan bäst. På så sätt får du ut mest av träningen och kan trötta ut dig rejält.

Simning går att lägga upp som löpträningen. Antingen kan du träna uthållighet genom att simma många längder eller köra intervallträning genom att simma tre längder snabbt och en längd i lugnare tempo osv. så länge du orkar.
Vem kan motstå konditionträning när du får styrka på köpet?

Nära och kära en energikälla

Du kan sätta olika mål. Jag har främst pratat om mål med sin träning eller ett förändrat förhållande till sitt kostintag. Du kan sätta mål på jobbet eller i din vardag. Du kan också ha olika saker att se fram emot t ex semestern i sommar, weekendresan till Paris eller något annat roligt.
Jag har pratat om att ladda med energi i form av kost men det finns ju annan energi också. Som att se fram emot något eller få uppleva en framgång eller likande.
Jag har under flera månader sett fram emot den här helgen. I går kom nämligen min kära barndomsvän med familj och de stannar hela helgen. Vi ska leka med barnen ute i trädgården, dricka en kopp kaffe i solen och grilla en god köttbit ikväll. Prata om livet, vardagen och träningen. Njuta av varandras sällskap och skratt åt gamla minnen.
Att se fram emot den här helgen har gett mig massor av energi under våren och kommer att ge mig energi framöver. För vad är bättre i livet än att vara omgiven av familj och vänner?
Nu ska jag ut i solen och njuta av att ha min kära vän hos mig och känna energin fyllas på för varje sekund vi har tillsammans.
Carpe diem!

Hur behåller jag träningssuget?

Variera din träning över en längre tid. Öka gradvis styrka och hastighet under träningen så att du hela tiden får bättre resultat. Förläng löprundan eller lägg till någon vikt i gymmet. Detta för att kroppen inte ska vänja sig utan ständigt måste anpassa sig och bli starkare, snabbare, smidigare. Testa nya pass eller ta en simtur.

Sätt upp mål för året med delmål som en morot på vägen.. Försök att skriva så utförliga och tydliga mål som möjligt för att kunna mäta dina resultat

Träning ska vara roligt och lustfyllt! Välj en aktivitet som du tycker är rolig. Om du inte har träningsuget en dag kan en skön promenad vara ett bra alternativ eller helt kravlöst besöka gymmet eller simbassängen. Det viktiga är att du rör på dig.

Skriv ner vad och hur du har tränat i en träningsdagbok, anlita en personlig tränare, eller träna pass på bestämda tider för att vara mer säker på att träningen verkligen blir av.

Kom ihåg att ladda med energi jämnt fördelat under dagen, anpassat efter dina träningspass.
Glöm inte bort att berömma och belöna dig själv. Gör något du inte gör i vanliga fall och njut av dina nyuppnådda mål.

Måste träningen göra ont & tungan hänga i backen för att ge resultat?

Nej. Det räcker att din konditionsträning känns lätt ansträngande och att styrketräningen känns jobbig för att du ska få resultat. Det absolut viktigaste är att du funderar på vad du gör idag. Om du t ex promenrar en gång i veckan och ökar på det till två gånger i veckan - då har du ökat din träning med 100%. Om du går runt sjön på 25 minuter och bestämmer dig för att du ska gå runt på 22 min, då lovar jag dig att du får ännu större effekt på din kondition än tidigare.
Kroppen har lätt att vänja sig vid en belsatning. Överraska kroppen med att variera aktiviteterna och gå ibland på plan mark, ibland i sand och kanske backig terräng, du kommer att märka skillnaden. Vet du vad? Vi pratar fortfarande bara om dig och dina aktiviteter, kom ihåg det. För att du ska förbättra din träning ska du jämföra med dig själv, ingen annan.

Dygnet har 24 timmar, en vecka är en vecka och en månad är fortfarande en månad.

Med detta vill jag påminna om att du ska ta tid på dig. Rom byggdes inte över en dag och en förändring kräver tid. Oavsett om du vill gå ner i vikt, upp i vikt, bli starkare eller öka konditionen. Förändring TAR tid. Först kanske du måste öva in ett nytt beteende och ett annorlunda tankesätt. Sen ska du göra plats i din kalender för aktiviteter som leder till måluppfyllelse. Mål som Du bestämt och som DU kan påverka. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder...eller rättare sagt det finns bara du och dina tankar och din inställning oavsett regn, sol eller hurtbullar till jobbarkompisar. Du och ditt mål - ditt val.

Ögonen i kors ger bra träning till dig?

Det där lät väl finurligt va? Just nu håller vi på att skapa alla våra gruppträningsscheman för sommaren. Vi brukar köra på för fullt under våren för att trappa ner från v 20 fram till midsommar då vi trappar ner ytterligare på antalet pass. I augusti börjar vi sakta men säkert öka på antalet för att från v 36 köra fullt ut fram till jul då vi drar ner lite grann igen. Under högsäsong erbjuder vi totalt 557 pass i veckan. Det blir en del att korrekturläsa och då går ögonen i kors.
När jag korrekturläser tittar jag alltid först på hur beläggningen varit tidigare, jag tittar sen att det är rättstavade namn på passen, att våra gemensamma passbeskrivningar används och att det finns ett flöde i schmat utifrån olika målgrupper. Allt för att kunna leva upp till "Bad och motion för alla".
Vi försöker alltid ha någon form av nyhet på någon anläggning. På www.medley.se/linkopingsimhall kommer vi t ex erbjuda uteträning. Hur härligt låter inte det?
Jag har otroligt duktiga gruppträningsansvariga på alla våra anläggningar vilket gör korrekturläsningen till en fröjd. Ordning och reda och hög beläggning på passen. Kunderna röstar med fötterna så jag hoppas att det betyder att våra kunder är nöjda med utbudet som erbjuds.
Vad gillar du för pass? Skriv gärna i kommentarer och berätta hur ditt drömgruppträningsschema ser ut om du får välja.

Sätt smarta mål!

Att sätta mål med träningen kan göra träningen roligare och lättare att genomföra (bra hjälp de dagar då man känner sig trött och sliten efter en lång arbetsdag). En attraktiv bild av framtiden helt enkelt. Man kan ha ett mål lite längre fram i tiden och delmål på vägen dit. Bestäm redan från början hur du tänker belöna dig själv när du når dina delmål och ditt stora mål.

En modell som jag tycker är bra att använda så väl i träning som på jobbet är den så kallade SMARTa-mål modellen.

S pecifikt
M ätbart
A ttraktivt
R ealistiskt
T idsbestämt

Gör så här:
S. Skriv alltid ner dina mål, något konkret. Använd aktiva ord som innebär en riktning, öka, minska, utveckla. Svarar på frågan VAD. T ex jag ska öka min kondition för att kunna springa tjejmilen i augusti.

M. Formulera vad som är eller skulle kunna vara mätbart, tid, vikt, sträcka etc. T ex springa tjejmilen på 52 minuter. http://www.tjejmilen.se/
Det som går att mäta blir gjort, bruka man säga. Nu har du ett riktvärde att sträva mot när du löptränar. Dina delmål kan ju vara att kunna springa första fem kilometerna på 26 minuter, sen 7 km på 36, 5 minuter osv.

A. Finns acceptans för detta mål? Känns det roligt? Är det detta DU vill? Eller är det kompisarna som har den målsättningen och du känner dig tvingad att hänga på?

R. Är det realistiskt? Går målet att nå? Har du den tid som krävs för att hinna träna upp dig? Eller har du bra förutsättningar redan idag? Mål går att sätta olika högt. Ibland talar man om trygghetsmål, realistiska mål och barriärbrytande mål. Vad är målet för dig?

T. När ska du ha nått ditt mål? Ska du ha klarat av att springa en mil en vecka innan loppet eller är tjejmilen dagen D?













Glöm inte bort att fira när du når målet!

Solen skiner!

I dag ska jag ut i trädgården och jobba. Vi har ett fantastiskt vårväder så tid framför datorn blir nästan straffbart ;-)
Ut i solen och njuuuut! Vi ses imorgon!

Hur ska vi ladda med mat inför träningen?

Första frågan är, när på dygnet tänker du träna?
Om du ska träna på morgonen går det bra att träna lågintensivt på tom mage. Några gillar att äta en halv banan eller dricka ett glas fil för att ha något i magen. Känn efter själv, det är din kropp och ingen annan än du vet vad som är bäst för dig. När jag ska träna på morgonen brukar jag tänka lite extra på vad jag laddar in till middag kvällen innan.


Ät en bra frukost direkt efter träningen t ex basmüsli, fil och ett ägg, grova smörgåsar och ägg eller kanske en tallrik havregrynsgröt med rivet äpple och ett ägg.
Om du ska köra högintensiv träning t ex ett tungt styrkepass eller intensivgympa rekommenderar jag att du gör det på eftermiddagen eller kvällen när du hunnit ladda med energi under dagen.

Om du tänker träna på lunchen behöver du förstärka ditt mellanmål (om du inte ätit en sen frukost så klart) med t ex en tallrik fil med müsli, två wasa sport med avokado eller ett skivat päron med keso och kesella. Efter träningen äter du din lagade lunch (eller din middag om det är på kvällen).

Om du inte kommer äta i direkt anslutning till din träning kan det vara bra att ha med sig en banan, skinksmörgås eller en yoggi som du äter på en gång. Tränar du efter middagen ska du äta ett kvällsmål när du kommer hem.

Kroppen är som en bil, du kan inte laga bilen utan verktyg. Kroppen kan inte återhämta och bygga upp sig optimalt om du inte ger den verktygen – mat!

Ät med jämna mellanrum hela dagen frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och ev. kvälsmål. lägg in träningen mellan dina mål och tänk på att du behöver äta ca 60-90min innan din träning, då har magen hunnit bearbeta maten och skjutsat ut den i kroppen.
Bebisar är små genier, de skriker efter mat var tredje timme - gör det du med (fast utan skrik). ;-)

Tack!

Över tusen sidvisningar och 300 unika besökare sen 22 mars!! Tjohoo! Tack alla för att ni läser! Fortsätt att läsa! Mitt mål är att skriva minst ett inlägg om dagen så ta för vana att kolla in min blogg innan du startar upp datorn för dagens arbete.
Jag är i Göteborg på MBM vilket är otroligt givande och kul. Kvällen (eller natten) slutade runt fyra i morse...gött att få känna på det livet en gång ibland (med betoning på ibland för man blir väldigt trött...).
Nu ska jag äta en härlig hotellfrukost med massor av ägg i olika variationer och sen är det dax att få träffa fler inspirerande människor.
Hoppas att du får en härlig dag på jobbet och känner som jag - va härligt det är med fredag!

Simning är som mumma för själen

På morgonen brukar jag simma på Medley Mörbybadet www.medley.se/morbybadet. Det är helt tyst i simhallen, allt som hörs är plaskande ljud från de som liksom jag tar sig en morgontur i bassängen.


Jag kliver ner i vattnet, sätter på mig simglasögonen, tar ett djupt andetag, sjunker ner i vattnet och tar första simtaget. Under vattnet andas jag ut och hör bubblorna rusa upp mot ytan samtidigt som det mjuka vattnet smeker mina kinder. Jag kommer upp till ytan och andas in och ner igen för att njuta av att just nu är det bara jag, vattnet och ljudet av mina luftbubblor. Att simma på morgonen är träning för både kroppen och själen. Alla bekymmer rinner av mig för varje meter jag simmar. Jag har tid att tänka på min stundande arbetsdag och lägga upp en plan för hur jag ska fåt ut så mycket som möjligt av min dag.

Jag ökar takten och känner hur mina armar och ben får jobba allt hårade i takt med att min andhämtning blir allt djupare. När jag simmat en halvtimme kliver jag upp och känner mig skönt trött i kroppen och pigg i själen. Kroppen har fått ett mjukt uppvaknande och jag är redo för en ny dag med härliga utmaningar.

Hur testar jag min kondition?

Det finns olika sätt att testa konditionen. Alla tester går ut på att mäta din puls vid en viss belastning. Det mest tillförlitliga är att gå till ett testcenter och analysera den luft du andas ut. Det fick vi göra på idrottshögskolan under min utbildning till Hälsopedagog. Detta tycker jag, för en motionär, är som att gå över ån efter vatten, onödigt krångligt.

Om din träningsanläggning erbjuder konditionstester kan det t ex vara Åstrandstestet på en cykel. Då cyklar du under 6 minuter på en given belastning som får din puls att stiga över 120 slag/minut. Utifrån din ålder, puls och belastning kan man gå in i tabeller och läsa av hur mycket syrerikt blod ditt hjärta pumpar runt per minut. Sen får du ditt konditionstal genom att fördela litern med din kroppsvikt. http://kluftan.blogspot.com/2010/04/hur-far-jag-battre-kondition.html

Eller för att göra en enkel sammanfattning kan man säga att om pulsen blir hög på en låg belastning har hjärtat en låg kapacitet (sämre kondition), medan om en person får låg puls på en hög belastning har en bra kapacitet (bra kondition).

De kanske gör det ännu enklare, något du t o m kan göra hemma m hjälp av en ölback eller liknande, ett step test på en stepbräda. Det här är ett sätt du kan göra det på.

Här ser du hur hög din låda ska vara:
Din längd               Lådans höjd
Under 150 cm       30 cm
150-160 cm          35 cm
161-170 cm          40 cm
171-180 cm          45 cm
Över 180 cm         50 cm

Du ska försöka gå i en jämn takt så att du hinner upp och ner 30 gånger per minut. När du gjort det i fyra minuter ställer du dig helt stilla i ca 1,5 minut mäter din puls under en minut (under käkbenet på halsen). Notera din puls och mät igen under en minut, noter pulsen och mät igen i en minut. Nu har du tre värden som du mätt 1,5 min, 2,5min och 3,5 min efter ditt step test. Ta dina värden och sätt in i den här ekvationen
(arbetstid i sekunder) x 100 / (summan av pulsslagen) x 2 = Din testpoäng

Antal poäng Din kondition
Under 80   Utmärkt
80-90         Mycket bra
91- 100      Bra
101-110     Acceptabel
Över 110   Dålig

Gör testet en gång i månaden för att jämföra och följa din konditionsutveckling.

Om du gillar löpning kan du göra det berömda coopertestet. Det innebär att du värmer upp ca 10 min sen springer du så långt du kan på 12 minuter (på så flak terräng som möjligt). Gå sen in på http://iform.se/testa-dig-sjalv/test-traning/test-coopertest och lägg in din sträcka och simsalabim! Ta ditt tal och gå in i tabellen och se om du blir ”godkänd”. Eller räkna ut själv genom att ta distansen i meter – 504,9 / 44.73
Om jag springer 2500m får jag 44,6. I mitt åldersintervall hamnar jag på en fyra av fem möjliga dvs. bra men inte utmärkt.

Jag tycker dock att ett test säger något först då du gör det för andra gången (samma sorts test), då har du något att jämföra med och framförallt jämför du dig med dig själv och det är det som är viktigast.

Sommardäck & sommarskor?

I går bytte jag till sommardäck på bilen. Vad härligt det känns när man får göra det, nu är det vår! Eftersom jag har som vana att jämföra er med bilar kan vi göra det nu med…


Hur står det till med dina löparskor? Har de stått och samlat damm och torkat sönder i vinter? Dags att byta upp sig till sommarskor? Det finns massor av roliga tester på löparskor i t ex tidningen Aktiv träning. Där kan man få inspiration och ett hum om vilka skor som skulle kunna passa ens fötter.

Med ett hum menar jag att det är jätteviktigt att man alltid prövar sina skor på ett löpband där löpstegen och fotisättningen filmas. Här ser du om du behöver neutrala skor, skor med stöd för pronation (foten lutar inåt) eller stöd för supination (foten lutar utåt).

Dessutom känns det bra om personalen i affären ställer dig på en spegellåda för att se hur du belastar din fot och ta reda på hur ofta du tränar, hur långt du springer och på vilket underlag. SEN är det dags att prova ut skor som passar och ev. köpa sig ett par. Nu kan du vara nästan 100% säker att du hittat ett par skor som passar dina fötter och din löpning. Bra skor är A & O för att du ska hålla dig skadefri (ja, förutsatt att du tränar med förnuft och värmer upp ordentligt).

Nu i morse fick jag skrapa rutan...hm...bäst att köra lite försiktigt i början, samma sak gäller dig och dina löprundor. Ta det lungt i början och öka på succesivt. Tänk dig en löprunda ute i naturen när fåglarna kvittrar och solen värmer ditt ansikte. Visst känns det frestande?
Snöra på dig skorna, ge ditt hjärta en utmaning i löpspåret och dina fötter ett par skor som de förtjänar.

Min vardag

Som ni kanske har sett har jag en liten undersökning på min blogg där jag frågar om vad ni vill läsa. Klart att det är kul att skriva men det är ju för er jag skriver och då vill jag att det blir ämnen som ni faktiskt vill läsa om och om igen. :-)

Ett alternativ är min vardag, eller varadg som det råkade bli :-S och det är väl just det som symboliserar en småbarnsförälders vardag. Det går lite snabbt ibland, lite småstressigt.

Klockan ringer kl 5.00, jag hoppar ur sängen (är faktiskt morgonpigg), gör mig i ordning och åker till jobbet. På jobbet börjar jag numera med att lägga in ett inlägg i bloggen så att jag vet att ni har något att läsa när ni vaknar ;-), äter två ägg och stämplar sen in mig på jobbet och börjar min arbetsdag.

Som jag nämnt tidigare jobbar jag som friskvårdschef på Medley. Vi driver bad – och friskvårdsanläggningar i Sverige och har från i sommar 27 anläggningar i 16 kommuner. Mitt ansvar är gruppträning och gym och allt vad det innebär. Vad innebörden är tar flera sidor att beskriva men jag kan sammanfatta med att det är otroligt kul. Om ni vill veta mer om det får ni aktivt skriva det i kommentarfältet eller rösta i min undersökning.

När arbetsdagen slutar passar jag på att ta en löprunda (om jag inte simmar eller springer på morgonen innan jobbet) , hämtar mina små fyraåringar på dagis, gungar eller cyklar, går hem och läser böcker och leker, fixar middag till barnen, myser, nattar barn och fixar middag till mig och min man (vi hjälps åt så klart).Förbereder text till bloggen samtidigt som vi slötittar på tv och runt 22 hoppar jag i sängen.

Så här är det dag ut å dag in med inslag av att jag ibland lämnar på dagis eller är ute och reser till någon av alla våra anläggningar. Med andra ord, en helt vanlig vardag för en småbarnsförälder…

Hur får jag bättre kondition?

Kommer ni ihåg avsnittet om bilen? Motorn på bilen kan vi likna vid hjärtat. Storleken på motorn anges i liter. Samma sak för hjärtats förmåga att pumpa ut syre. Killar ligger normalt på 3 liter/minut medan tjejer ligger på 2 liter/minut.

Nu kan man ju tro att ett högt liter tal = bra kondition? Riktigt så enkelt är det inte.
Alla liter som pumpas runt i kroppen ska fördelas över hela kroppen, från tårna upp till huvudet. För att veta hur bra kondition man har behöver vi ta vårt litertal och dela det med vår kroppsvikt. Då får vi veta hur många milliliter syreriktblod vår kropp får per kilo och minut. Ju högre millilitertal desto bättre kondition. Hänger ni med?

Tänk er två bilar
Bil 1: Väger 50 kg och har en motor på 2 liter.
Bil 2: Väger 100 kg och har en motor på 2 liter.
Båda bilarna ska köra upp för en backe. Vem av dem kommer upp först?

Juste det, bilen nummer ett.
Bil 1: 50kg / 2 liter = 40 ml syrerikt blod/kg och minut.
Bil 2: 100kg/2 liter = 20 ml syrerikt blod/ kg och minut.
Ett högt millilitertal var lika med bra kondition. Alltså har den lilla bilen bättre kondition eftersom det är färre antal kilo att fördela syret på och kommer därför först upp för backen.

Vad ska bil nr två göra för att öka konditionen?

a) Lätta på karossen (så att det blir färre antal kilon att fördela på) eller
b) Träna upp en större motor. Dvs. öka antalet liter som hjärtat pumpar ut per minut.
Tänk om bil nummer två ökade sitt hjärtas förmåga till att pumpa runt 4 liter per minut? 100kg/4 liter= 40 ml syrerikt blod/kg och minut. Helt plötsligt kommer bil ett och två upp samtidigt!

Det finns med andra ord inga genvägar till en bättre kondition. Antingen lättar vi lite på karossen eller tränar vi lite extra för att få ett stakare hjärta. Ett starkare hjärta ger ju en lägre vilopuls med det pratade vi ju om igår.

Vad är kondition?

Kondition är hjärtats förmåga att pumpa ut syre till alla muskler & organ i kroppen. Detta betyder att om du vill öka din kondition måste du öka hjärtats förmåga att pumpa ut mer syre vid varje slag.


Hjärtat är en muskel och den behöver tränas för att växa sig starkare. En vältränad person har större slagvolym (den mängd blod som hjärtat pumpar ut på ett slag) än en otränad (då måste hjärtat slå fler gånger för att få ut samma mängd syrerikt blod).

I och med att en vältränad har större slagvolym och inte behöver slå lika ofta har han/hon också en lägre vilopuls.

En vanlig motionär som tränar ett par gånger per vecka brukar ligga mellan 60-80 slag per minut medan elit och vältränade ligger mellan 30-50 slag per minut.

Hänger ni med i ekvationen? Kroppen behöver fortfarande lika mycket syreriktblod men om jag har ett starkt hjärta får jag ut ungefär lika mycket blod på 30 slag som ett hjärta som slår 60 slag. Samma sak gäller ju om du har stora starka armar, då orkar du lyfta mer än om du har smala och spinkiga.

Vad har du i vilopuls? Mät imorgon när du vaknar (eller be din partner mäta när du sover). Sätt pek- och långfinger på halsen och känn blodet pulsera. Räkna varje slag i 15 sekunder och tar det gånger fyra. Skriv upp vad du har och datum så att du kan jämföra om någon månad eller två.
Om du ökar din träningsmängd kommer du framåt sommaren märka att din vilopuls blir lägre = du har fått bättre kondition!

Barnen behöver också bra energi

Barn i alla åldrar behöver precis som vuxna ladda med energi för att må bra, få energi till dagens aktiviteter, växa och utvecklas. Det vårt ansvar som vuxna att servera barnen bra, varierad och näringsriktig mat regelbundet under dagen.


Barnen behöver mindre energi än vuxna. Det innebär att barn behöver näringstät mat, som innehåller mycket näring men mindre energi.

Kommer ni ihåg vad jag skrev måndag 29 mars 2010 kring "Gå naken till jobbet?". Att det är viktigt att ladda med bra energi, dvs. mat som ger energi lääänge. Samma sak gäller för barnen. Hur pigga blir barnen av att äta cornflakes till frukost? Hur pigg skulle du själv bli?

Vad ger vi för dryckesalternativ till barnen? Drycker som läsk och saft innehåller mycket energi och socker men inga vitaminer och mineraler. Spar läsken och saften till festliga tillfällen och servera vatten eller mjölk till maten. Vattnet kan du göra roligare genom att kolsyra det, lägga i citron eller gurkskivor.

Barnen är vår framtid - hjälp dem få bra förutsättningar genom att lära dem en bra kosthållning redan vid tidig ålder.

Hur har vi hamnat i den här djungeln?

Här får ni hela ursprungliga versionen av min text som jag hade i vår förra medlemstidning Medley Magasin. Ny tidning på väg så håll utkik på din närmsta Medleyanläggning! :-)

Ta fram din machetas - här ska rensas i djungelns alla snår!

Vilken tidning vi än läser blir vi påminda om att äta ditten eller datten. Vilken diet passar mig? Vilken gör att jag går ned i vikt till bikinin ska på? Hur blir jag så där snygg, smal och attraktiv som tjejerna i tidningarna? Om jag lyckas se ut som dem, då blir jag lycklig! För de är ju lyckliga, visst är det så?

De här tjejerna har säkert sprungit tjejmilen tio år på raken. Det syns ju lång väg. Eller tränar de kanske yoga? Nej, jag är övertygad om att de både cyklar och springer – samtidigt. För visst är det så att ju hårdare jag tränar desto smalare blir jag? Men tjejerna i tidningarna de tränar säkert varje dag. Hur ska jag hinna det? Jag har ju jobb och dagis att tänka på. Sen ska jag ju hinna ringa väninnorna, träffa dem och vara social och trevlig. Undrar just hur tjejerna i tidningarna får till sin vardag. Varför står det så sällan om det? Vad händer före och efter plåtning. Vilka tankar rusar genom deras huvuden?

Nu kom jag på det! De tränar säkert pulsbaserat. Det står det ju så mycket om nu för tiden. Pulsbaserat är bra. Bara jag lyckas komma på hur jag lägger in alla mina värden i ekvationen, då blir det nog enkelt att trimma kroppen.

Men det är ju enkelt, det är ju bara att testa sin maxpuls. Springa till jag stupar och när jag inte orkar mer då springer jag lite till. Plättlätt,- lätt som en pannkaka! Just när jag börjar se stjärnor och det känns som att hjärtat ska kollapsa, det är då det sker…då kan jag mäta min maxpuls. Sen ska jag försöka komma ihåg den också när jag kommer hem. Ja, för den ska ju skrivas in i formeln, det var ju därför jag sprang över huvud taget. Hem ja, hur ska jag orka ta mig hem nu? Det var ingen det ingen som tänkte på. Kommer det någon vänlig själ och sopar upp mig nu och ser till att jag kommer hem igen? Borta bra men hemma bäst, det kan jag skriva på nu på en gång.

Väl hemma, ska jag äta då eller inte? Hur gör tjejerna i tidningen? Undrar just om de valt att äta kolhydrater eller inte. För hur är det nu egentligen, får man äta kolhydrater?

Hur ska vi ta oss ur den här djungeln vi hamnat i? Vad ska vi tro på? Vad passar mig? Vad passar dig?

Jag tror på det enkla och det lilla. Att varje litet steg, varje liten förändring gör skillnad. Att jag lyssnar på min kropp när jag tränar och känner efter. Känns det här tempot ok, är det här kul? Kan jag njuta av naturen och samtidigt höra fåglarnas kvitter mellan mina rytmiska andetag? Att hitta en träningsform som känns bra både i själen och i själva upplevelsen.

Låt hjärtat vara med heter det ju. Handen på hjärtat, känner jag mig pigg under dagarna? Är betongkepsen på eftermiddagen min bästa kompis eller värsta fiende?

Lyckan är att hitta en form som fungerar för mig. Ladda min kropp med bra energi som jag märker räcker under lång tid. Samtidigt finna en träningsform som är rolig, skön och som jag gärna gör igen.

För att komma igenom den här djungeln lämnar jag min machetas hemma. Jag tar med mig fickkniven. Den är enkel, liten och rolig.

Kom ihåg att belöna dig!

Har du ett stort mål framför dig med delmål på vägen? Då vill jag påminna dig om att belöna dig utmed resans gång. När du når ett delmål eller ditt stora mål kan du fira med en bio, gå och klippa dig, köpa en ny pulsklocka eller något annat skoj som får dig att må bra. Jag tror att det är viktigt att fira sina framsteg för att ha en morot och kunna hålla ett positivt tänkande.
Jag klippte mig igår, inte för att jag nått ett mål utanför att jag hade fem centimeters utväxt. :-)
Dessutom har jag världens bästa frisör på Satch i Haninge. När man ska gå till frissan får man alltid frågan om hur man ska klippa sig. Mitt svar blir alltid att det har jag ingen aning om men det vet min frisör! Det är ju hon som är proffset och då blir det bäst om jag låter henne bestämma. Så jag sätter mig i stolen, hon färgar och klipper utifrån en plan hon fnulat på länge. 2 1/2 timmar senare är vi klara och jag konstaterar att hon återigen har lyckats skapa en frisyr som jag vet att jag kommer att trivas i.Väl på jobbet brukar många hoppfullt fråga om min frisör möjligtvis jobbar i närheten. Ja, om man bor i Haningen :-) eller så gör man helt enkelt som jag, tar sig dit oavsett antalet mil. 
Sveriges frisörsalonger skulle må bra av att ha en Jenny hos sig. Då skulle de kunna lämna 100% nöjd garanti för det är exakt det jag blir. 100% nöjd.

Tillbaka på jobbet

Då var man tillbaka på jobbet efter en lång skön ledig vecka. Satte genast igång att planera inför vår kick off som vi ska ha i augusti för alla våra 200 fasta anställda.
Imorgon ska jag testa ny musik på två av våra anläggningar (Vasalundshallen i Solna och Vilundabadet i UpplandsVäsby) för att se om jag kan finna en bra mix som passar våra tränande kunder i gymmet. Håller ni med mig om att man vill ha en bra blandning av låtar där ljudvolymen är lite lägre på morgonen för att sen öka under dagen allt eftersom kunderna strömmar in?
Just det, ni kanske inte vet vad jag jobbar med? Jag jobbar som friskvårdschef på Medley. Vi driver bad och friskvårdsanläggningar i Sverige. I sommar har vi 27 anläggningar i 16 kommuner. :-)
Ett drömjobb för en Hälsopedagog.

Jag är för gammal för att börja träna!

Det är heller ingen ursäkt ;-)
Studier har visat att 90-åringar kan öka så väl styrka som kondition.
Så om du fortfarande söker efter rätt träningsform för dig - ge inte upp. När du hittar den finns alla möjligheter till att investera i din framtid och din hälsa.
Alla ni som redan är bitna av träning, kom ihåg att vara målfokuserad, variera träningen, ladda med bra energi och kom ihåg syftet. På så sätt kommer din kropp att hålla länge och må som en prins/prinsessa!

Det är aldrig för sent!

Lägg upp på fettet vinden – vi kanske behöver det senare?!

Fett är det som ger mest energi per gram. Man brukar dela in fettet, beroende på dess kemiska struktur, i olika grupper. Mättat, fleromättat och enkelomättat fett. Eftersom jag vill att allt ska vara så enkelt som möjligt att förstå väljer jag att kalla dem för mättat och omättat fett.


Omättat fett hittar du i t ex olivolja, rapsolja, oliver, fisk, nötter, vegetabiliska fettkällor.
Mättat fett hittar du i t ex smör, grädde, ost, animaliska produkter, kokos, härdat vegetabiliskt fett.

Förrådet av kolhydrater kunde vi likna vid en garderob som du behöver fylla på allt eftersom du plockar ut. Fettförrådet kan liknas vid vinden. Man lägger upp saker på vinden för att det kan vara bra att ha…

Men behöver vi fett? Ja! Vi har det som en reserv ifall det skulle bli svält (kom ihåg att våra kroppar inte vet att Ica och Coop ligger runt hörnet utan tror att vi jagar efter vår mat ute i skogen), vi har fettet som isolering så att vi inte fryser, stötdämpare till våra inre organ (tänk om det skulle säga klink, klonk när njure och lever dunsar ihop ;-) ), fettet behövs även till att kunna tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer A, D , E och K.

Fett kan vi gå länge på och du behöver syre för att kunna förbränna fett. Detta betyder att en stor motor (hjärtat) hjälper till att få fettbrasan att brinna som ett majbål! Ju mer vältränad du är desto lättare har kroppen att nyttja fettet som bränsle.

Summakardemumma är att bra kondition = bra förbränning!

Jag tränade mycket som ung - nu kan jag ligga på sofflocket!

Det här är en myt som många vill tro på. "Jag var elitidrottare som ung så då behöver jag väl inte träna nu på ålderns höst?"
Kondition är en färskvara som du hela tiden behöver underhålla. Jag tror förvisso att kroppen har ett träningsminne, att om du tränat mycket tidigare tror jag att du lättare "hittar tillbaka" till träningen.
Det är dock ingen ursäkt för att ligga på sofflocket. Vi är gjorda för rörelser men blir allt mer bekväma och stillasittande. Vi tar bilen, använder hissen, köper kött i affären.Tidigare fick vi vandra dit vi skulle, klättra upp för bergen och jaga våra bisonoxar.
Upp och hoppa, rör på armar och ben!
:-)

Påskmat!


Vilket väder vi har fått! Sol som skiner, fåglar som kvittrar. Kan det vara som så att vi kan äta vår påsklunch ute..??
Nummer ett att komma ihåg. Ät regelbundet så att du håller en jämn blodsocker-nivå hela dagen dvs. tre huvudmål med mellanmål. 
Vad har du på ditt påskbord?
Ägg - innehåller många bra ämnen som är bra för b la hjärnan, nerverna, blodbildningen och vårt immunförsvar. Ägg ger även en bra, långvarig mättnadskänsla. Bra både till frukost och mellanmål.
Nötter -Fick du nötter i ditt påskägg? Mandel, valnötter, hasselnötter, pistagenötter, paranötter, cashewnötter,  pecannötter,  hela osaltade nötter som du knäcker själv? Nötter är bra godis! En näve är lagom för att ge en bra mättnadskänsla och lagom med energi. Passar perfekt som mellanmål. Om du fick äkta vara dvs. godis i påskägget är mitt tips att äta det efter en huvudmåltid så får du inte samma blodsockerchock som om du äter på tom mage.
Frukt - Gör en fräsch fruktsallad på olika sorters frukt. Välj gärna frukter i olika färger. Frukt innehåller mycket antioxidanter och vitaminer som är bra för matsmältningen och stärker immunförsvaret. Kan med fördel ätas som mellanmål eller påskdessert!
Feta fiskar - Lax, sill och ål innehåller nyttigt fett som är bra för hjärta och kärl samt D-vitamin som ger starkare skelett, tänder och stärker immunförsvaret.
Sallad och grönsaker - Fyll påsktallriken med goda sallader och grönsaker. Sallad innehåller minimalt med energi, är gott och ger bra mättnadskänsla. En tumregel är att ju färggrannare grönsaken är desto nyttigare är den.
Rödbetor - Supernyttigt och innehåller mängder med antioxidanter som håller oss friska. Gör din egen rödbetssallad. Antingen kokar du rödbetor från grunden eller gör en snabbvariant med inlagda rödbetor. Hacka rödbetorna och blanda med naturell yoghurt, hackat äpple och hackad lök. Krydda med senap eller någon annan favoritkrydda. Eller ugnsgratinera rödbetor och smula lite feta- eller getost över! Mums!
Lamm - Kött innehåller massor av protein. Mättar bra och bygger upp din kropp. Ett givet alternativ i påsk, kanske till kvällens middag?
Vätska - Drick vatten till maten. Du känner matens smaker bättre och du slipper få i dig onödigt mycket socker och energi som annan dryck bidrar med. Vinet kan du spara till påskmiddagen ;-)
All mat vi stoppar i oss innehåller energi. Vad som räknas i slutet av dagen är hur mycket energi du fått i dig i förhållande till hur mycket du gjort av med. Energi gör du av med under hela dagen och ju mer du rör på dig desto mer energi går det åt. Hemligheten är alltså att röra på dig lika mycket eller mer i förhållande till vad du får i dig. 
Solens strålar letar sig fram bland träden, fåglarna sjunger i kör. Förutsättningarna för en skön påskpromenad kan knappast bli bättre? Ut och njut av naturen och gå sen in och ät en härlig påskmåltid med nära och kära!

Måste man inte träna varje dag för att det ska ge något?

Nej det behöver du inte. Se till att ha lite smygmotion i vardagen genom att hoppa av en busshållplats tidigare, ta trappan istället för hissen, ställ dina pärmar långt från ditt skrivbord så att du måste resa på dig oftare, om du har möjlighet att växla arbetshöjd kan du höja skrivbordet och stå upp och jobba. Till detta lägger du t ex rask promenad två till tre gånger per vecka (med rask promenad menas att du blir lite varm på ryggen men du kan fortfarande föra en konversation).
Det viktiga är att du funderar på vad du gör idag och lägger på aktivitet utifrån det. Om du inte promenerar alls idag och lägger till en promenad en gång per vecka har du ökat med 100%
Aha...något att tänka på...!

Positiva effekter av träning!

Vad händer i kroppen när  vi tränar? Jo...
- När vi tränar frisätts endorfiner, ett morfinliknande ämne. Det dämpar oro, minskar smärta och ger ett ökat välbefinnande - en liten kick helt enkelt. Ni vet känslan när man har tränat och kännner sig som en KUNG! Det är en endorfinkick!

- Halten av stresshormoner sjunker.
- Tarmfunktionen förbättras (går ni på toa varje dag?) och immunförsvaret stärks av att vi rör på oss.
- Höga halter av blodfetter tenderar att normaliseras och man kan få en märkbar effekt inom ett par veckor.
- Fysisk aktivitet förebygger också ålderdiabetes genom att vi får bättre insulinkänslighet. Vi kan utnyttja vårt bränsle mer optimalt utan att behöva använda för mycket insulin (mer om insulin en annan dag).
- Vi får ökad uthållighet, fettförbränning, muskelstyrka och hjärtats förmåga att pumpa runt syre blir bättre = bättre kondition.
- Vi får en minskad ansträning, minskad riks för hjärt-kärlsjukdom, sänkt blodtryck och gemom att hjärtat blir starkare får vi en minskad belsatning på vårt hjärta.

Jag skulle kunna skriva argument hela dagen men detta får räcka. Nu när ni läst alla positiva effekter vi får av träning håller ni väl med om att det är konstigt att inte alla tränar?!

Sist men inte minst - det är roligt!!! Jag tror att hemligheten ligger i att alla inte funnit den träning som man tycker är rolig. Fortsätt att pröva dig fram till du finner en rolig träningsform och strunta i att grannen går på gympa tre gånger i veckan. Vad vill DU gör?

Mer träning åt folket!